Blog - Webdesign

Zbavte se <embed>

Webdesign11. červenec 2006, 11:58

Před časem jsem hledal způsob, jak vložit na stránku video. Hledal jsem, hledal, ale marně. Žádný způsob vyhovující standardům jsem nenašel, všechny vyžadovaly použití element <embed>, který nevyhovuje standardům - je to jen proprietární rozšíření. Dnes vyšel na ALA hledaný článek Bye, bye <embed>. Tento postup si vystačí s jedním elementem <object>. (Se dvěma, pokud trváte na tom, že použijete atribut classid). Tento zápis umožňuje vkládat soubory wmv i mov v souladu se standardy.

O vkládání flash animací se můžete více dozvědět v článku Flash Satay na tomtéž serveru, nebo česky Jak správně vložit Flash do stránky, kterýžto postup funguje i po prohraném sporu Microsoftu se společností Eolas.

SEO - optimalizace pro vyhledavače

Webdesign29. duben 2006, 10:19

Shromáždil jsem několik odkazů na užitečné články a seriály, které vám pomohou při tvorbě webu. Zabývají se copywritingem (psaní textů pro web) a SEO (Search engine optimization) nebo-li optimalizací pro vyhledavače. Neb správná slova prodávájí a zvyšují návštěvnost:

Dále odkaz na užitečné SEO nástroje, které vám s analýzou pomůžou a dva weblogy, které se optimnalizaci pro vyhledavače věnují: Martin Snížek a Vít Dlouhý.

Teď se ještě všech uvedených rad držet a neusnout na vavřínech... ;-)

Lepší mapy jak od Seznamu?

Webdesign18. duben 2006, 15:17

Na webu A List Apart vyšel článek A More Accessible Map. Pokud potřebujete mít na webu mapu, kde budou vyznačena potřebná místa s bublinkovou nápovědou, jako v ukázkovém příkladu, je článek určen přesně pro vás. Pokud vás mapy nezajímají, článek přesto stojí za to přečíst (nebo alespoň zběžně proletět), protože autor zajímavě kombinuje CSS a JavaScript a celá myšlenka je opravdu zajímavá.

V závěru se autor zaobírá i myšlenkou vkládání dalších lokací uživateli.

CSS jednoduše

Webdesign13. listopad 2005, 0:23

Skrze 456 Berea Street jsem si přečetl skvělý článek o CSS layoutu. Vřele doporučuji. Chris Heilmann se v něm zabývá tvorbou designu pro web a hlavně v závěru článku vyjmenovává několik rad, kterých se je záhodno držet, protože velice zjednodušují kódování CSS a jsou i obecně velice moudré ;-)

Jak udělat hezčí formuláře

Webdesign25. říjen 2005, 21:30

Na PaticleTree vyšel článek s radami pro lepší stylování formulářů. Mnoho rad se i týká chytrého použití JavaScriptu ve formulářích. Doporučuji přečíst.

V článku je i několik odkazů na hotová řešení:

A přidávám i jeden starší editor rozšiřující textareu, který rád používám - widgEditor.

Starší příspěvky